A p-n réteg. A dióda

A dióda egy n-típusú és egy p-típusú szennyezettségű kristályból álló, kétrétegű félvezető eszköz. A diódát többek között az elektromos áram egyenirányítására használják.
De hogyan működik a dióda?
A dióda legérdekesebb része a p-n átmeneti réteg és környezete, ahol a két különböző szennyezettségű félvezető kristály érintkezik és kölcsönhatásba kerül egymással…

A dióda áramköri elemként

A diódában kialakult p-n átmenet potenciálgátjának magassága külső elektromos térrel módosítható. A potenciálgát magassága csökkenthető nyitó irányú vagy direkt polarizálással, amelynek következtében áramvezetés jön létre a diódán keresztül, illetve a potenciálgát magassága növelhető záró irányú előfeszítéssel….

 

A LED

Light-Emitting Diode
A LED angol mozaikszó, magyar megfelelője a fényt kibocsátó dióda.  Tehát a LED egy félvezető anyagból készült fényforrás. Mivel a LED egy dióda, így működése a diódák működésével azonos. Ugynakkor, amíg a diódák alapvetően szilícium alapú félvezetők, a LED-ek első sorban két vagy több összetevőjű vegyületből készülnek….

A tranzisztor

Ha meg akarjuk érteni azt, hogy hogyan működik egy tranzisztor, ahhoz előbb meg kell értenünk, hogy milyen folyamatokban vesznek részt az elektronok a diódában. A dióda úgy keletkezik, hogy a szilíciumkristály egyik felét akceptor atomokkal (pl. bóratom) szennyezzük, ez a p-típusú réteg, a másik felét donor atomokkal (pl. foszforatom) szennyezzük, ez utóbbi az n-típusú réteg…

 

A félvezető lézer

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
A félvezető lézerek – nevezik őket lézerdiódának is -, a LED-ekhez hasonló elven működnek. Célja szerint a lézersugár csaknem párhuzamos hullámokból áll (nagyon kicsi a szóródási szögük), így nagy az energiasűrűségük. A lézersugár egyszínű, monokromatikus, azaz a sugárban csaknem ugyanazzal a hullámhosszal rendelkezik valamennyi hullám….

A napelem

A napelem vagy fotovillamos elem (amit a photo-voltaikus kifejezésből PV elemnek is neveznek), olyan félvezető eszköz, amely (leggyakrabban) a napfény energiáját villamos energiává alakítja. A napelem működése a dióda működésénél leírtak ellentettjének tekinthető….